Schadevrije jaren aantonen

14 January 2013 | Categorie: Autoverzekeringen

Let op: per 1 januari 2016 geldt een nieuw schadevrije jaren beleid. Meer informatie »

Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering moet je je schadevrije jaren invullen. Waar kun je deze informatie opzoeken of, wanneer je het aantal schadevrije jaren wel weet, hoe kun je ze aantonen? Het aantonen van schadevrije jaren kan op diverse manieren. Wij hebben hieronder de vier meest gebruikelijke manieren voor je opgesomd:

Schadevrije jaren aantonen via Roy-data
Het aantal schadevrije jaren van Nederlanders wordt sinds 1 september 2007 bijgehouden in een database. Alle verzekeraars houden hier het aantal jaren in bij. Wanneer je wisselt van verzekeraar kan je nieuwe verzekeraar je schadevrije jaren hier terug vinden.

Een royementsverklaring
Het is mogelijk dat je nog een royementsverklaring hebt van een oude verzekeraar. Deze is naar alle waarschijnlijkheid afgegeven voor de ingebruikname van Roy-data. Je hebt deze royementsverklaring in dit geval nodig om je schadevrije jaren aan te tonen. De kans dat een dergelijke royementsverklaring van voor 2007 wordt geaccepteerd door je verzekeraar is niet 100%, veel verzekeraars accepteren alleen in overleg en zeker niet altijd een royementsverklaring ouder dan een jaar.

Verklaring van de leasemaatschappij
Wanneer je gebruik hebt gemaakt van een leasemotorrijtuig wordt een verklaring van de leasemaatschappij vaak ook geaccepteerd door verzekeraars.

Werkgeversverklaring
Heel zelden kun je ook een werkgeversverklaring gebruiken. Echter wordt deze niet vaak geaccepteerd door verzekeraars.