Motor en scooterhelmen, hoelang is de houdbaarheidsdatum?

Uw Motorhelm, wat is de houdbaarheidsdatum?

16 April 2019 | Categorie: Algemeen

Ook motor en scooterhelmen raken versleten maar wanneer? De KNMV en MAG  pleit voor een houdbaarheidsdatum op alle helmen naast het keurmerk voor meer duidelijkheid. Na 6 a 7 jaar verliezen de helmen aan kwaliteit, dit heeft tot gevolg dat ze onvoldoende bescherming bieden. De kans op hoofdletsel bij een ongeval neemt hierdoor toe en daarom is het belangrijk om uw helm tijdig te vervangen. Natuurlijk is dit per helm verschillend, vandaar het idee voor een houdbaarheidsdatum ingevuld door de producent.

Slijtage aan de motorhelm

Een motor/scooterhelm slijt binnen 5 tot 7 jaar normaal gesproken, aangeraden wordt om na 5 jaar de helm te vervangen. Dit komt doordat de binnenkant van een helm bestaat uit Polystyreen. De eigenschappen van dit materiaal verliezen na een paar jaar hun kracht. De binnenkant van de helm verhard en krimpt hierdoor en sluit niet meer goed aan op uw hoofd. Door de ruimte die er ontstaat verliest de helm zijn dempende werking waardoor klappen niet meer goed opgevangen kunnen worden.

Ook na een val op uw hoofd of wanneer de helm hard valt van bijvoorbeeld een kast verliest de helm zijn werking. Twijfelt u over de werking van uw helm? Laat deze dan nakijken door een erkende dealer bij u in de buurt.

Houdbaarheidsdatum op motorhelmen

Wellicht komt er dus in de toekomst een houdbaarheidsdatum op de motorhelmen, tot die tijd is het raadzaam om zelf uw helm te controleren. Voor uw eigen veiligheid en om de kans op letselschade te verminderen. Ook wanneer u een bijrijder heeft is het belangrijk dat hij of zij een goede helm draagt. Heeft u vragen over de dekking van uw motor of scooterverzekering neem dan contact met ons op. Via deze link kunt u direct goedkoop en snel premies vergelijken van meerdere verzekeraars.