Verboden producten en apparatuur voor in de auto

27 October 2017 | Categorie: Autoverzekeringen

Met de aanscherping van de regels omtrent het aanraken van een mobiele telefoon in de auto leek het ons handig eens te kijken wat er nog meer allemaal niet in de auto mag. Hoe zit het namelijk met andere elektronica zoals een radarverklikker, lasershields, smartphones en andere apparatuur? Wij zetten alles even op een rij.

De smartphone

De regels omtrent het aanraken en bedienen van de mobiele telefoon (smartphone) zijn sinds augustus 2017 aangescherpt. Mocht u gesnapt worden door de politie terwijl u uw smartphone aanraakt of bedient dan komt dat u duur te staan. Het levert namelijk een boete op van 239 euro. Op dit moment loopt er ook een onderzoek op een algeheel verbod van een smartphone in de auto. Dit houdt dus in dat zelfs een telefoon in telefoonhouder verboden kan worden.

lasershield of echo

Een zogenaamd lasershield of echo blokt de infrarood straling van een politie lasergun. Hierdoor is er geen snelheidsmeting mogelijk. Vaak heeft men tegenover de politie het excuus dat de apparatuur is aangeschaft voor het openen van een garagedeur of het aanzetten van tuinverlichting. Echter trapt de politie daar niet meer in. Deze apparatuur is namelijk in Nederland verboden en niet legaal verkrijgbaar. Bent u dus in het bezit van deze apparatuur, en wordt u gepakt dan riskeert u een hoge boete.

Radardetector

Een radardetector scant naar de radiofrequenties van radarcontroles. Op deze manier kan men precies zien waar er geflitst wordt. Radardetectoren ook wel “radarverklikkers” genoemd zijn echter al sinds 2004 verboden in Nederland. Indien de politie dit apparaat aantreft in uw auto wordt het apparaat in beslag genomen en krijgt u een boete van maar liefst 430 euro.

Speciale verlichting en geblindeerde ruiten

Het hebben van decoratieverlichting in de auto en onder de auto is verboden. Het bezit van laserpennen daarentegen is weer niet verboden.
Mensen die geblindeerde ruiten hebben of willen nemen dienen te controleren of de voorruit 75% licht doorlatend is en de zijruiten 70 procent. Indien uw ruiten hier niet aan voldoen kan de politie u dwingen de folie “on the spot” te verwijderen van de ruiten.

Verboden apparatuur

Strikt genomen mag u ieder soort elektronisch apparaat bij u in de auto hebben, denk hierbij aan een koffiezetapparaat, een blender, televisie of broodrooster. Maakt u tijdens het autorijden echter gebruik van de apparatuur, en bent u daarbij zo afgeleid dat u een gevaar vormt voor het openbaar vervoer dan is dit verboden en kunt u daarvoor een boete krijgen.

Tot zover onze tips m.b.t. verboden apparatuur en producten voor in de auto

Bent u nog op zoek naar een goede autoverzekering? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur via: 0186 60 72 45 . U kunt ons natuurlijk ook een e-mail sturen.