Voorkom foutief gebruik van uw autoverlichting

2 February 2018 | Categorie: Algemeen

Tegenwoordig hoeft u er bijna niet meer bij stil te staan als u op de weg rijd; autoverlichting. De meeste auto’s hebben sensoren die automatisch aanspringen indien het donker word. Echter zijn er altijd die speciale situaties waarin u zelf dient in te schatten hoe u de verlichting op uw auto dient te gebruiken. Graag informeren wij u hierover.

Dimlicht:

Bij slecht zicht bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden mag u overdag gewoon uw dimlicht gebruiken. Dit is echter niet verplicht. ‘s Nachts is dimlicht uiteraard wel verplicht.

Groot licht:

De regels omtrent het gebruik van groot licht zijn nog wel eens verwarrend. Groot licht mag u in het donker gebruiken zolang er geen andere weggebruiker tegemoet komt. U verblindt hiermee namelijk uw tegenliggers op een hele vervelende manier. Daarnaast mag u het groot licht ook niet gebruiken als u op korte afstand achter iemand rijdt.

Mistlicht:

De mistlampen aan de voorkant van de auto mag u gebruiken als het mistig is, er sneeuw valt of tijdens hele heftige regenbuien die het zicht ernstig beperken. De mislampen achter mag u uitsluitend gebruiken bij mist of sneeuwval en indien het zicht minder dan 50 meter is.

Achterlichten auto:

Het achterlicht van de auto moet altijd branden bij het gebruik van dimlicht, groot licht, stadslicht of mistlicht.

Kentekenplaatverlichting:

Ook de verlichting van het kenteken moet altijd branden samen met dimlicht, groot licht, stadslicht of mistlicht.

Breedstralers en verstralers:

Het gebruik van breedstralers en verstralers zijn op dit moment niet opgenomen in het wegenverkeersrecht. Formeel gezien mag u deze autoverlichting dus niet gebruiken.

Derde remlicht:

Is uw auto in gebruik genomen na 30 september 2001? Dan moet deze verplicht beschikken over een derde rood remlicht.

Op zoek naar een autoverzekering?

Graag beoordelen wij samen met u welke autoverzekering het beste bij u past. Informeer geheel vrijblijvend naar onze mogelijkheden. Wij zijn tijdens kantooruren, maar ook op woensdag- en donderdagavond, bereikbaar op het volgende telefoonnummer:  0186 60 72 45 . U kunt ons natuurlijk ook een email sturen.