Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

24 March 2015 | Categorie: Autoverzekeringen

waar op letten afsluiten autoverzekering

Het afsluiten van een nieuwe autoverzekering kan behoorlijk complex zijn. Of je nu voor het eerst een autoverzekering afsluit of na een aantal jaren overstapt naar een andere verzekeraar – er zijn verschillende zaken die goed zijn om in je achterhoofd te houden.

1 Je oude autoverzekering

Heb je nog een autoverzekering lopen? Zeg deze dan op tijd op en zorg ervoor dat je de overstap goed regelt. Meestal kan je nieuwe verzekeraar je daar goed bij helpen, maar het is in elk geval iets om zelf na te lopen en in de gaten te houden.

2 Je schadevrije jaren

Voor elk jaar dat je autorijdt en geen schade maakt, krijg je een ‘schadevrij jaar’. Je stijgt dan op de zogenoemde bonus/malus ladder. Meer schadevrije jaren betekent hoger op de ladder, maar een schadeclaim bij de verzekeraar betekent dat je zakt op de ladder.

Voor elk schadevrij jaar stijg je één op de ladder, maar als je schade claimt, val je meerdere stappen terug op de ladder. Hoeveel stappen dit zijn, verschilt per verzekeraar. Dit is dus iets om goed op te letten bij het afsluiten van je nieuwe autoverzekering: stel dat je schade claimt, wat voor invloed heeft dit dan op je bonus/malus ladder? En stel dat je in de min belandt, welke extra kosten krijg je dan voor je verzekering?

  • Extra tip 1: wil je weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd? Vraag deze dan op bij je huidige verzekeraar
  • Extra tip 2: voer het aantal schadevrije jaren in bij een vergelijker voor autoverzekeringen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van je maandelijkse premiekosten

3 Extra dekking

Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om je autoverzekering uit te breiden met extra dekking van bijvoorbeeld rechtsbijstand of een inzittendenverzekering. Let erop dat je dingen niet dubbelop verzekert: bij een WA-verzekering zijn alle inzittenden met uitzondering van de bestuurder standaard verzekerd voor schade.

4 No-claim korting

Als je veel schadevrije jaren hebt, kun je bij sommige verzekeraars no-claim korting krijgen. Heb je dus schadevrije jaren opgebouwd, dan loont het om dit mee te nemen in je vergelijking van autoverzekeringen. Premies kunnen door no-claim korting namelijk behoorlijk uiteenlopen.

5 Accessoires meeverzekeren

Sommige autobestuurders zijn benieuwd welke accessoires aan hun auto meeverzekerd worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met je trekhaak of speciale velgen? Normaliter worden de accessoires die bij je auto hoorden toen hij uit de fabriek kwam, standaard meeverzekerd. Dingen die je zelf later hebt toegevoegd, worden echter niet standaard gedekt. Kijk daarom goed tot welk bedrag accessoires standaard zijn meeverzekerd en voor welke toevoegingen je eventueel een extra dekking moet afsluiten.

6 Ervaringen en contactmogelijkheden

Om de kosten te drukken, zijn sommige verzekeraars verminderd telefonisch bereikbaar en kun je ze vaak alleen maar mailen of schrijven. Dit hoeft niet altijd erg te zijn, maar het is wel iets waar je rekening mee dient te houden. Een goede ‘check’ is kijken naar de ervaringen die anderen met een verzekeraar hebben – op basis van deze reviews kun je meestal uitstekend bepalen of een partij bij je past of niet.

Meer tips of informatie over het afsluiten van een autoverzekering? Wij helpen je graag verder! Je kunt ons bereiken op 0186-607245 of het formulier invullen op onze contactpagina.