Waar zijn winterbanden verplicht?

17 December 2013 | Categorie: Autoverzekeringen

Auto winterbanden

Ga je op wintersport of reis je ergens anders heen en gebruik je de auto als vervoersmiddel? Dan is het belangrijk om goed voorbereid op wintersport te gaan. Bij kouder weer stappen veel mensen over op winterbanden. Maar zijn winterbanden eigenlijk verplicht? Daar zit tussen landen nog wel eens verschil tussen.

Gevolgen rijden zonder winterbanden

Heb je winterbanden? Dan is er niet zoveel aan de hand, je zit dan altijd safe. Maar wanneer je geen winterbanden hebt dan is het raadzaam om te controleren of winterbanden verplicht zijn in de landen waar je (door)heen reist. Als je geen winterbanden hebt, terwijl dit wel verplicht is, kan dit vervelende gevolgen hebben. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de dekking van je autoverzekering in geval van schade. Daarnaast kun je ook boetes krijgen. Zo kunnen de kosten flink oplopen.

In onderstaand overzicht lees je in welke landen winterbanden verplicht zijn en wat het niet voldoen aan deze verplichting betekent voor je autoverzekering.

Verplichting winterbanden en aansprakelijkheid per land

Nederland

In Nederland ben je nooit verplicht om met winterbanden te rijden. Het is wel veiliger om met winterbanden te rijden tijdens winterse omstandigheden. Daarom wordt het gebruik van winterbanden wel gestimuleerd in Nederland.

Dekking bij schade zonder winterbanden in Nederland:
Een aanrijding door of met een auto zonder winterbanden heeft in Nederland geen invloed op de dekking van de autoverzekering.

België

In België zijn winterbanden, net als in Nederland, niet verplicht. Wel is het, met name in bepaalde gebieden zoals de Belgische Ardennen, zeer verstandig om te rijden met winterbanden.

Dekking bij schade zonder winterbanden in België:
Een aanrijding door of met een auto zonder winterbanden heeft in België geen invloed op de dekking van de autoverzekering.

Duitsland

In Duitsland gelden wel verplichtingen met betrekking tot winterse omstandigheden. Je moet in Duitsland winterbanden hebben en daarnaast moeten automobilisten ook ruitensproeivloeistof mét antivries hebben. De boete in Duitsland als je niet voldoet aan deze verplichting is €40,-. Wanneer je auto een obstakel voor overig verkeer vormt omdat deze niet is aangepast aan de weersomstandigheden, kan de boete zelfs € 80,- zijn en kan het een strafpunt opleveren.

Dekking bij schade zonder winterbanden in Duitsland:
Als je tijdens winters weer een ongeluk krijgt in Duitsland terwijl je rijdt zonder winterbanden, kan dit ertoe leiden dat je aansprakelijk gesteld wordt. Ook als het ongeluk niet jouw schuld is bestaat de kans dat je (deels) aansprakelijk wordt gehouden voor het ongeluk.

Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden verplicht wanneer dit wordt aangegeven met borden.

Dekking bij schade zonder winterbanden in Frankrijk:
Er is geen specifieke regelgeving in Frankrijk met betrekking tot schade zonder winterbanden.

Luxemburg

In Luxemburg is het tijdens winters weer ook verplicht om met winterbanden te rijden.

Dekking bij schade zonder winterbanden in Luxemburg:
In Luxemburg kan het niet rijden zonder winterbanden tijdens winters weer invloed hebben op de aansprakelijkheid bij schade.

Oostenrijk

In Oostenrijk moeten automobilisten tussen 1 november en 15 april verplicht een winteruitrusting hebben. Winterbanden behoren tot deze winteruitrusting en winterbanden zijn dan dus ook verplicht. Als je geen winterbanden onder je auto hebt in deze periode dan kun je een boete van €40,- krijgen. Wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk kan deze boete oplopen tot wel €5000,-. Het is ook mogelijk dat je auto in beslag wordt genomen als je geen goede winteruitrusting hebt.

Zwitserland

In Zwitserland zijn winterbanden verplicht als de omstandigheden winters zijn.

Dekking bij schade zonder winterbanden in Zwitserland:
In Zwitserland kun je (deels) aansprakelijk gesteld worden als je betrokken raakt bij een ongeluk tijdens winterse omstandigheden.

Waar zijn winterbanden verplicht

Geen verplichting winterbanden. Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius worden winterbanden sterk aangeraden.

Winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en/of op bepaalde wegen.

Winterbanden verplicht