Wanneer heb ik een groene kaart nodig?

25 June 2013 | Categorie: Algemeen

Als je een verzekering voor een motorrijtuig afsluit dan krijg je een groene kaart van de verzekeringsmaatschappij. Ben je verzekerd via DirectVerzekerd.nl dan zorgen wij voor de verstrekking van jouw groene kaart. Heb je de groene kaart nog niet in je bezit? Neem dan gerust contact met ons op.

Met de groene kaart kun je eenvoudig aantonen dat je verzekerd bent. Op de groene kaart staat namelijk het groenekaartnummer. Als je een schade hebt dan moet het Europees Schadeformulier ingevuld worden en hiervoor heb je (onder andere) het groenekaartnummer nodig.

Welke gegevens staan er op de groene kaart?

Op de groene kaart staat:

  • je polisnummer;
  • de geldigheidsperiode van de verzekering;
  • in welke landen het voertuig is verzekerd;
  • het kenteken dat is verzekerd;
  • je groenekaartnummer.

De volgende informatie kan ook op de groene kaart worden weergegeven maar is geen must:

  • praktische hulpinformatie zoals telefoonnummers die je kunt bellen bij schade.

Is de groene kaart verplicht in Nederland?

Tot 1972 was het verplicht in Nederland om de groene kaart in de auto te bewaren. Vandaag de dag is dit niet meer het geval. In sommige landen is het in bepaalde situaties nog wel verplicht om een groene kaart in de auto te hebben. Hierover lees je meer in onderstaande paragraaf. Omdat er op de groene kaart gegevens staan die (zeer) bruikbaar zijn bij schade, is het raadzaam om de groene kaart ook in Nederland en andere landen waar de kaart niet verplicht is in je auto mee te nemen.

In welke landen is de groene kaart verplicht?

De groene kaart is niet in alle landen verplicht. Een verzekeringsbewijs is moet je wel altijd bij je hebben. Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs (IVB). Als je met jouw auto in het buitenland gaat rijden dan adviseren wij je om jouw groene kaart mee te nemen. Het document kan zoals eerder gezegd altijd van pas komen. Zeker omdat je met behulp van jouw groene kaart kunt aantonen dat je in het betreffende land bent verzekerd. De landen waarin je met (jouw) voertuig verzekerd bent staan namelijk op de groene kaart aangegeven.

Groene kaart in Duitsland, Spanje en Polen

In Duitsland is de groene kaart verplicht voor autorijders die een caravan achter de auto hebben die zwaarder is dan 750 kg. Dit geldt ook voor Spanje en Polen. Voor de caravan heb je een aparte groene kaart nodig. In deze landen adviseren wij je om twee groene kaarten mee te nemen, één voor je auto en één voor je caravan. Is je caravan verzekerd bij DirectVerzekerd? Dan kan je bij ons je groene kaart voor de caravan opvragen.

Andere landen waar de groene kaart verplicht is

Omdat de politie in onderstaande landen niet kan controleren of jouw auto verzekerd is, is daar de originele groene kaart verplicht.

Albanië, België, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Wit-Rusland

Besparen op je autoverzekering? Binnen één minuut een vergelijking van verzekeraars
Maak nu een vergelijking »

Wat moet ik doen bij verlies of diefstal van mijn groene kaart

Als je jouw groene kaart verloren bent, kun je contact met ons opnemen. Wij zullen er zorg voor dragen dat je een nieuwe groene kaart krijgt.

groene kaart nodig