Wanneer kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

9 May 2016 | Categorie: Autoverzekeringen

Je autoverzekering opzeggen kun je doen om diverse redenen. In ieder geval is het zo dat autoverzekeraars het de laatste jaren een stuk eenvoudiger hebben gemaakt om de autoverzekering op te zeggen. Het is lang niet altijd meer zo dat je moet wachten tot je jaarcontract (of langer) is afgelopen. Wanneer kun je je autoverzekering opzeggen? We hebben het voor je op een rij gezet. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Wanneer je je autoverzekering opzegt omdat je geld wilt besparen is het verstandig om bij het uitkiezen van een nieuwe verzekering voldoende autoverzekeringen te vergelijken. Zo kun je vaak een goedkopere autoverzekering vinden. Online autoverzekeringen vergelijken doe je eenvoudig en snel via onze website.

Autoverzekering vergelijken

 

Wanneer kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

Het opzeggen van je autoverzekering kan je op de volgende momenten doen:

  • op de contractvervaldatum;
  • bij verkoop auto;
  • bij premieverhoging / wijziging voorwaarden.

Op de contractvervaldatum

Wanneer jij je autoverzekering afsluit dan kan het zijn dat je een jaarcontract afsluit. Wanneer je een autoverzekering met een jaarcontract hebt dan kun je de autoverzekering na een jaar pas opzeggen. Na het eerste jaar kun je je autoverzekering altijd opzeggen, hierbij moet je wel rekeningen houden met de opzegtermijn. Deze is dan maximaal een maand. Er zijn ook autoverzekeringen die vanaf het begin opgezegd kunnen worden. Ook hier moet je wel kijken naar de opzegtermijn. Deze vind je terug in de polisvoorwaarden.

Opzeggen autoverzekering bij verkoop auto

Als je je auto gaat verkopen of verkocht hebt dan kun je de autoverzekering ook beëindigen. Je verzekeraar heeft hiervoor een vrijwaringsbewijs nodig. Een vrijwaringsbewijs is een bewijs waarmee je aantoont dat de auto vanaf een bepaalde datum niet meer op jouw naam staat.

De motorrijtuigbelasting van je auto stopt automatisch wanneer je je auto hebt verkocht en een vrijwaringsbewijs hebt ontvangen. Als je auto niet meer in je bezit is kun je de verzekering beëindigen met je vrijwaringsbewijs. Het is van belang dat je dit op tijd doet! Binnen twee weken moet de verzekeraar een kopie van je vrijwaringsbewijs hebben, anders moet je gewoon premie doorbetalen, dus minimaal nog een maand extra. Het is niet mogelijk om deze premie achteraf terug te vorderen als je je vrijwaringsbewijs niet op tijd hebt ingeleverd.

Premieverhoging / wijziging voorwaarden

Wanneer de premie wordt verhoogd door je verzekeraar, of de polisvoorwaarden in je nadeel worden aangepast, mag je de verzekering opzeggen. Nadat je bericht hebt gehad van de wijziging heb je een maand lang de tijd om de verzekering te beëindigen. Er zijn echter gevallen waarin je bij wijzigingen dan wel premieverhoging niet kan opzeggen. Dit is vaak in gevallen die specifiek betrekking hebben op je eigen situatie zoals premieverhoging bij schade.