Wanneer moet je een helm dragen?

18 April 2013 | Categorie: Bromfietsverzekeringen

Je ziet wel eens mensen op een bromfiets rijden zonder helm. Mag dit eigenlijk? In principe is een helm verplicht, er zijn wel enkele uitzonderingen. Een helm vergroot de veiligheid aanzienlijk.

Wat zegt de overheid over het gebruik van een helm?

Als je op een bromfiets of motorfiets rijdt is het verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. De helm maakt het rijden op een brom- of motorfiets een stuk veiliger. Lees ook onze andere veiligheidstips voor motorrijders. De helmplicht geldt ook voor open brommobielen en driewielige motorvoertuigen zonder gordels, denk hierbij aan een trike of quad. Ook passagiers van de genoemde voertuigen zijn verplicht een helm te dragen.

Pasvorm en gebruik

Je helm moet goed op je hoofd passen. Daarnaast dien je de helm juist te gebruiken.  Als een helm niet wordt vastgemaakt dan biedt deze ook geen bescherming. Als je helm niet goed vast zit kun je dus ook een bekeuring krijgen.

Helmsoorten en keurmerk

Er bestaan diverse soorten helmen: jethelmen, integraalhelmen, systeemhelmen. Al deze helmsoorten mag je dragen, als de helm maar goedgekeurd is volgens de ECE-norm.

Geen helmplicht voor open brommobiel, trike of quad met veiligheidsgordels

Wanneer brommobielen, trikes of quads goedgekeurde veiligheidsgordels hebben dan geldt er geen helmplicht.

Geen helmplicht voor fietsers en brombakfietsers

Fietsers hebben geen helmplicht, hetzelfde geldt voor brombakfietsers. De voorwaarde is dat de wielen een diameter van meer dan 40 centimeter hebben.

Ontheffing helmplicht

Het is niet mogelijk om ontheffing te krijgen voor de helmplicht. In artikel 60 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) staat voor welke voertuigen exact een helm verplicht is.

Niet alleen een helm is verplicht in Nederland, je moet ook je bromfietsverzekering afsluiten. Via deze website kun je je bromfietsverzekering online afsluiten.