wanneer-winterbanden-verwisselen

Wanneer zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

7 December 2017 | Categorie: Autoverzekeringen

Oké, het is nog geen winter maar toch is het handig om alvast stil te staan bij het gebruik van winterbanden. Vooral bij onze oosterburen zijn ze erg streng op dit gebied. Winterbanden zijn hier namelijk verplicht bij winterse omstandigheden. Maar wat zijn winterse omstandigheden? En hoe zit het met de verzekering? Lees snel verder!

Wat zijn winterse omstandigheden?

Zoals we weten is in Duitsland alles goed georganiseerd met duidelijke regels. Zo zijn ook de winterse omstandigheden vastgesteld in de Duitse wet. Volgens deze wet is hier sprake van bij: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder of gladheid door ijs- of rijpvorming. Motorvoertuigen in Duitsland moeten verplicht uitgerust zijn met winterbanden tijdens deze omstandigheden. Wanneer je geen risico wil lopen is het raadzaam om van oktober tot en met april met winterbanden te rijden in Duitsland. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Want in deze periode kan het weer snel omslaan.

De bestuurder van de auto is verantwoordelijk voor geschikte winterbanden onder de auto. Een winterband moet in Duitsland voldoen aan de strenge eisen die zijn gesteld in de Europese Richtlijn. Een caravan of ander aanhangsel hoeft geen winterbanden te hebben, dit is uiteraard wel aan te raden voor extra grip tijdens de winterse omstandigheden maar het is dus niet verplicht.

Bijzondere regels met betrekking tot de autoverzekering

In Duitsland is het verplicht om met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Wanneer je deze regel toch aan je laars lapt en betrokken raakt bij een ongeval kan dat vervelend uitpakken. De verzekeraar van de Duitse tegenpartij kan je in dat geval namelijk deels aansprakelijk stellen voor de schade, zelfs als je zelf niet schuldig bent aan het ongeval.

Boetes

De boetes die worden uitgedeeld wanneer deze regel niet wordt nageleefd zijn niet bijster hoog. Voor een overtreding wordt een boete van €60,- uitgedeeld en 1 strafpunt in rijbewijsregister in Flensburg. Indien je ook het verkeer belemmert doordat je niet met winterbanden rijdt dan bedraagt de boete €80,- wordt er ook 1 strafpunt uitgedeeld. Bij 18 strafpunten in het rijbewijsregister in Flensburg bestaat de kans dat er een ontzegging van de rijbevoegdheid wordt uitgedeeld.

Meer weten over winterbanden in andere landen?

Lees dan het blog: Waar zijn winterbanden verplicht?