Wat is belangrijk bij het afsluiten van jouw bestelautoverzekering?

26 March 2015 | Categorie: Bestelauto verzekering

wat is belangrijk bestelautoverzekering afsluiten

Als je een bestelautoverzekering gaat afsluiten zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Of je nou voor het eerst een bestelautoverzekering afsluit of het al vaker hebt gedaan, het doorlezen van dit artikel helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Opzeggen oude bestelautoverzekering

Wanneer je al een bestelautoverzekering hebt en besluit om over te stappen naar een goedkopere verzekering, zorg dan dat je de overgang goed op orde hebt. Laat de vervaldatum van je oude verzekering aansluiten op de ingangsdatum van je nieuwe verzekering.

Dekking

De dekkingen van de bestelautoverzekering zijn gelijk aan de dekkingen van de autoverzekering. Je kunt kiezen tussen W.A., W.A. + Beperkt Casco of W.A. + Volledig Casco (All Risk).

  • A. – Met deze dekking bent u verzekerd als u schade toebrengt aan anderen. Schade aan uw eigen auto is dus niet verzekerd. Een bestelautoverzekering met W.A.-dekking is wettelijke verplicht als je in Nederland een bestelauto hebt.
  • A. + Beperkt Casco – Deze dekkingsvorm verzekerd de schade aan anderen én de meestes schades aan je auto die je niet zelf veroorzaakt hebt. Bijvoorbeeld diefstal, brand, ontploffing, loslopend wild, vandalisme en ruitschade. In de polisvoorwaarden kunnen bepaalde schadegevallen uitgesloten zijn.
  • A. + Volledig Casco – Deze soort bestelautoverzekering wordt ook wel Allrisk genoemd. Je hebt dezelfde dekking als bij W.A. + Beperkte Casco maar daarnaast ben je als je deze bestelautoverzekering afsluit ook verzekerd als je zelf schade maakt. Er kunnen uitsluitingen in de polisvoorwaarden zijn opgenomen maar schade in geval van opzet is natuurlijk sowieso uitgesloten.

Schadevrije jaren

Als verzekeringnemer bouw je ‘schadevrije jaren’ op. Elk jaar dat je geen schade rijd levert je één schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger je op de zogeheten ‘bonus/malus ladder’ komt te staan. Als je een keer schade hebt en deze claimt bij de verzekeraar dan daal je juist weer op de bonus/malus ladder.

Als je een jaar geen schade hebt dan stijg je met één op de bonus/malus ladder. Als je schade claimt dan val je dus terug, hoeveel dat is verschilt per verzekeraar.

Bij het afsluiten van een bestelautoautoverzekering kun je:

  • Je schadevrije jaren opvragen bij je oude verzekeraar, als je deze tenminste hebt opgebouwd
  • Bij het maken van een vergelijking voor bestelautoverzekeringen je schadevrije jaren invoeren. Dan wordt de premie gebaseerd op je schadevrije jaren en weet je precies hoeveel je gaat betalen.
  • Checken in de polisvoorwaarden hoeveel stappen je terugvalt bij schade.

Aanvullende dekkingen

Je kunt je bestelautoverzekering uitbreiden met aanvullende dekkingen,  rechtsbijstand en schade voor inzittenden. Controleer goed of deze dekking wel nodig is. De rechtsbijstand kun je al gedekt hebben op je rechtsbijstandverzekering. En bij een WA-verzekering zijn alle inzittenden met uitzondering van de bestuurder standaard verzekerd voor schade.

Contactmogelijkheden

Er zijn verzekeraars en vergelijkingssites die de contactmogelijkheden beperken om op deze manier minder kosten te maken. Dit kan soms nadelig zijn. Het is verstandig om te kijken of op de website reviews van andere gebruikers zijn achtergelaten. Dit is vaak een goede graadmeter.

Heb je nog vragen  over het afsluiten van een bestelautoverzekering? Wij beantwoorden ze graag! Je kunt ons bereiken op 0186-607245 of het formulier invullen op onze contactpagina.