auto verkeer wa

Wat is precies verzekerd bij een autoverzekering met WA-dekking?

13 April 2015 | Categorie: Autoverzekeringen

Een auto moet volgens de wet minimaal een autoverzekering met WA-dekking hebben. Hiermee is de bestuurder van de auto verzekerd tegen schade die hij/zij toebrengt met de auto aan een ander. Die vergoeding is echter niet onbeperkt. Wat is precies verzekerd bij een autoverzekering met WA-dekking?

Maximale bedragen

Iedere WA-dekking kent maximale bedragen in het geval van schade. Deze bedragen zijn opgedeeld in letselschade en materiële schade.

 • Letselschade
  Bij letselschade wordt schade bedoeld die jij veroorzaakt en waarbij één of meerdere mensen gewond raken. Het maximum bedrag hiervoor is 5,6 miljoen euro.
 • Materiële schade
  Bij materiële schade wordt schade bedoeld aan bijvoorbeeld bagage, apparatuur maar ook aan een vangrail of lantaarnpalen. In dit geval moet de autoverzekeraar tot een maximum van 1,12 miljoen euro uitkeren. Vooral in het geval van vangrails en dergelijke verkeersobjecten kan het schade bedrag flink oplopen. Wanneer de schade boven de maximale bedragen uitkomt dan moet je diee overige kosten van de schade zelf betalen. De maximale bedragen kunnen per verzekeraar verschillen.

Verzekerd gebied WA-dekking

De WA-dekking is geldig in Europa en nog een aantal andere landen. Op je groene kaart staan deze landen vermeld. Wanneer je andere landen gaat bezoeken met je auto is het verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar.

Schade bestuurder

Belangrijk om te weten is het feit dat de bestuurder van de auto die het ongeval heeft veroorzaakt nooit verzekerd is voor letselschade of materiële schade. Hiervoor moet een inzittendenverzekering worden afgesloten.

Auto diefstal

Als een dief schade veroorzaakt na de diefstal van je auto dan biedt de WA-dekking geen soelaas. De verzekeraar hoeft in dit geval niets te betalen. Een oplossing hiervoor is het Waarborgfonds Motorverkeer.

Wegslepen en spullen in de auto

De verzekeraar vergoedt als je een WA-verzekering hebt eenmalig per ongeval het wegslepen van je auto. In dat geval worden jij en je passagiers per taxi naar de eindbestemming gebracht, de kosten worden vergoed met de WA-verzekering. Goederen en eigendommen van de bestuurder zijn echter niet verzekerd, wel de sieraden, kleding en handbagage van de passagiers. Een inzittendenverzekering kan hier aanvullende dekking bieden.

Uitsluitingen

Naast bovenstaande wettelijke beperkingen kan een verzekeraar zelf ook bepaalde situaties uitsluiten. Officieel moet de verzekeraar in deze gevallen wel schade vergoeden aan de tegenpartij maar de verzekeraar kan deze kosten later wel verhalen op de verzekeringnemer. Onderstaand enkele uitsluitingen die kunnen voorkomen:

 • Schade door een bestuurder die geen (geldig) rijbewijs heeft
 • Schade tijdens illegale straatraces en andere wedstrijden
 • Schade door een bestuurder die te veel alcohol heeft gedronken
 • Schade die expres of met de goedkeuring van de verzekeringnemer is toegebracht
 • Schade die is ontstaan terwijl de auto voor andere doeleinden is gebruikt als waar deze voor dient, bijvoorbeeld als taxi

Wat is wel verzekerd bij een WA-dekking?

Een autoverzekering met alleen een WA-dekking dekt de financiële gevolgen van schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

Wil je een autoverzekering met WA-dekking vergelijken of afsluiten. Dat kan via DirectVerzekerd.nl. Maak gebruik van onze vergelijker voor autoverzekeringen of neem contact op met onze medewerkers. Wij helpen je graag verder.