Waterschade, wat dekt jouw inboedelverzekering?

26 August 2015 | Categorie: Inboedelverzekering

waterschade dak

In Nederland kan het flink regenen waardoor waterschade kan ontstaan. Niet alleen door het weer, ook andere gebeurtenissen kunnen waterschade veroorzaken zoals bijvoorbeeld een gebroken aquarium. Vaak wordt waterschade vergoed door de verzekeraar, maar dan moet je natuurlijk wel de juiste verzekeringen hebben.

Wat is gedekt?

De verzekeringen die dekking geven tegen waterschade zijn de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Het kan zijn dat je deze samen hebt afgesloten onder de noemer woonhuisverzekering, of dat je deze verzekeringen samen in een pakket voor woonverzekeringen hebt afgesloten. Wanneer je een huurwoning hebt dan heb je meestal alleen een inboedelverzekering nodig, de verhuurder verzorgt vaak de opstalverzekering. Bekijk hiervoor je huurcontract. Als je in het bezit bent van een eigen woning dan doe je er verstandig aan om een inboedelverzekering en een opstalverzekering af te sluiten.

Inboedel- en opstalverzekeringen bestaan er in diverse soorten. Er is ook veel verschil tussen verzekeraars. Over het algemeen dekken verzekeringen:

  • schade veroorzaak door regenwater dat de woning binnenkomt via het dak;
  • schade veroorzaakt door gesprongen waterleidingen;
  • schade veroorzaakt door een gebroken aquarium of kapot waterbed.

Uitgebreidere verzekeringen bieden vaak ook dekking voor schade veroorzaakt door water dat via de begane grond is binnengestroomd. Er zijn ook verzekeringen die de kosten voor het opsporen van een leidingsbreuk dekken, herstel van leidingen bij vorstschade. Omdat de polisvoorwaarden kunnen verschillen is het altijd goed om je polisvoorwaarden er eens op na te kijken.

Wat dekt de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering dekt de spullen die in je huis staan, alles wat niet aard- en nagelvast zit is gedekt. Alles wat niet vastgemaakt is aan je woning en eenvoudig verhuisd kan worden. Voor schade aan je woning en alles wat wel aard- en nagelvast zit aan je woning kan je een opstalverzekering afsluiten.

Wanneer is er geen dekking?

Schades worden alleen vergoed wanneer deze onverwachts zijn, dit wordt het onvoorzienvereiste genoemd. Schades die je aan had kunnen zien komen worden niet vergoed. Bijvoorbeeld wanneer je je ramen open laat staan tijdens stormachtig weer. Of wanneer bijvoorbeeld je dakgoot lekt doordat hij vol zit met bladeren of als je badkamer vloer lekt omdat hij al 40 jaar oud en niet onderhouden is.

Overstromingen

Schade door overstromingen zijn meestal niet gedekt op de inboedel- en opstalverzekering. Reden hiervoor is dat premies hoog zijn en de dekking beperkt wanneer dit gedekt wordt.