auto

Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

14 January 2013 | Categorie: Autoverzekeringen

In Nederland is het afsluiten van een autoverzekering verplicht. Maar welke soorten autoverzekeringen zijn er? Hoewel sommige verzekeraars varianten verzinnen zijn er drie soorten autoverzekeringen, ieder met een eigen dekking. In dit artikel zetten we de drie soorten autoverzekeringen op een rij en leggen we je uit wat precies verzekerd is.

Soorten dekkingen autoverzekering

  • WA-verzekering
  • WA Beperkt Casco (WA+ / WA Plus)
  • WA Volledig Casco (Allrisk)

WA-autoverzekering

WA is de afkorting van wettelijke aansprakelijkheid. Een WA-verzekering dekt de schade die jij met jouw motorrijtuig veroorzaakt en waar je zodoende aansprakelijk voor bent. De gemaakte schade aan je eigen motorrijtuig, aan jezelf of aan goederen in de auto wordt niet gedekt met de WA-verzekering. Schade die andere personen in je motorrijtuig hebben wordt doorgaans wel vergoed.

WA Beperkt Cascoverzekering autoverzekering

Deze verzekeringsvorm die ook wel de WA-plusverzekering wordt genoemd dekt het risico van aansprakelijkheid van de bestuurder van de auto. De verzekering dekt ook schade aan het motorrijtuig, maar niet alle schade is verzekerd. Vaak wordt de schade aan het motorrijtuig als gevolg van brand en blikseminslag, diefstal, joy riding, verduistering en inbraak gedekt. Schade die je zelf veroorzaakt wordt met de WA Beperkt Casco dekking meestal niet uitgekeerd door de verzekeraar. Welke schade precies gedekt wordt staat beschreven in de polisvoorwaarden.

WA Volledig Casco autoverzekering

Deze autoverzekering, vaak ook de allriskverzekering genoemd, geeft de meest uitgebreide dekking van de genoemde drie soorten autoverzekeringen. De schade die je veroorzaakt aan anderen én de schade aan je eigen motorrijtuig wordt vrijwel altijd vergoed.

Ben je op zoek naar een autoverzekering? Via DirectVerzekerd.nl kun je snel een vergelijking van autoverzekeringen maken. Kies zelf de goedkoopste of beste autoverzekering. Vergelijk autoverzekeringen »