Winterbanden & verzekering, ben je bij schade aansprakelijk?

11 November 2014 | Categorie: Autoverzekeringen

header-winterbandenverplicht

Winterbanden en verzekering, we krijgen er nog weleens vragen over binnen. Heeft een autoverzekering dekking als je zonder winterbanden schade rijdt en wie is er in dat geval aansprakelijk? Zijn winterbanden verplicht? Landen in Europa kennen verschillende regels wat betreft winterbanden. We hebben de landen geselecteerd waar Nederlanders het meest doorheen rijden met hun auto. Lees hier per land wat de gevolgen zijn met betrekking tot je aansprakelijkheid en verzekering als je geen winterbanden hebt.

Nederland

In Nederland hoeven autorijders geen winterbanden onder hun auto te hebben. Winterbanden zijn met winters weer een stuk veiliger, daarom worden ze door de overheid wel bevordert. Omdat winterbanden in Nederland niet verplicht zijn heeft het rijden zonder winterbanden dan ook  geen consequenties voor je aansprakelijkheid of autoverzekering.

België

Net als in Nederland zijn winterbranden in België  niet verplicht. Een aanrijding door of met een auto zonder winterbanden is in België niet van invloed op de dekking van de autoverzekering.

Duitsland

In Duitsland ben je verplicht om je auto aan te passen aan de weersomstandigheden. In de winter betekent dit dus winterbanden plaatsen (en ruitensproeimiddel met antivries goed bijvullen).  Als je auto niet voorbereid is op de weersomstandigheden dan riskeer je een boete. Als je een ongeval krijgt tijdens winterse omstandigheden en je hebt geen winterbanden dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Als bestuurder van de auto ben je dan nalatig en hierdoor kan schade voor een kleiner deel vergoed worden door je verzekeraar, ook als de schade niet jouw schuld is. Als winterbanden de schade had kunnen voorkomen of verminderen dan ben je als bestuurder van de auto per definitie voor een deel schuldig.

Oostenrijk

In Oostenrijk moet je in de vaste periode van 1 november tot en met 15 april verplicht winterbanden onder je auto hebben. Heb je in deze periode geen winterbanden onder je auto dan kan je een boete krijgen tot maar liefst €5000,-! Daarnaast kan je auto in beslag genomen worden als deze niet goed is uitgerust op winters weer.

Zwitserland

Winterbanden zijn niet verplicht in Zwitserland. Maar, als je in Zwitserland met winters weer zonder winterbanden rijdt dan wordt je voor een deel aansprakelijk gesteld wanneer je bij een ongeval betrokken raakt.

Slovenië

In Slovenië is het van 15 november tot 15 maart verplicht om met winterbanden te rijden. De banden moeten een minimale profieldiepte van 3 mm hebben en daarnaast zijn voorzien van de M+S aanduiding.

Overige landen

Hoewel er in de overige landen geen regels zijn rondom winterbanden en aansprakelijkheid is het altijd verstandig om winterbanden op je auto te zetten wanneer je het winterse weer tegemoet gaat. Naast het feit dat je ervan verzekerd bent dat je auto goed is uitgerust op winterse omstandigheden met betrekking tot je verzekering en aansprakelijkheid is het ook  een stuk veiliger.